HomeEducacióProp de 4.200 estudiants afronten aquesta setmana les proves d’accés a la...

Prop de 4.200 estudiants afronten aquesta setmana les proves d’accés a la universitat a la demarcació de Tarragona

Un total de 4.175 estudiants de batxillerat i de cicles formatius de les comarques de Tarragona afronten des d’avui dimecres i fins divendres les proves d’accés a la universitat (PAU). La xifra, que no deixa d’augmentar, apujant una mica més el llistó del rècord, es divideix entre els 3.767 de batxillerat i els 408 que provenen de cicles formatius. En tota la demarcació hi ha 22 tribunals, entre els quals els dels campus de la URV (Catalunya, Sescelades, Bellissens, Vila-seca i Terres de l’Ebre), on aquests dies es viu amb intensitat l’ambient i els nervis de la selectivitat.

Els exàmens s’han iniciat aquest matí sense incidències, tal i com ha explicat el coordinador de les PAU a Tarragona, Pere Millán. Com a novetats principals, aquest any es limita l’opcionalitat, ja que cada matèria tindrà un model únic d’examen -per bé que amb apartats opcionals- i les preguntes de resposta tancada no seran superiors al 30% de la qualificació. En general, es manté la tendència de fer exàmens més competencials i menys memorístics, en coherència amb el pla d’estudis aplicat al Batxillerat fruit de la implantació de la Llei de modificació de la LOE (Llei Orgànica d’Educació) de desembre de 2020. Pel que fa a les faltes d’ortografia, finalment es tindran en compte en totes les proves que impliquin redacció de textos. A més de l’ortografia, que pot arribar a restar fins a un punt, en els textos també es té en compte la coherència, la cohesió, el lèxic, la gramàtica i la presentació de la redacció.

Fase d’accés i fase d’admissió

Malgrat els canvis, l’estructura general de les PAU no canvia, amb les dues fases habituals. Per una banda hi ha la fase general obligatòria, que a partit d’aquest any s’anomena fase d’accés, la superació de la qual permet accedir a qualsevol universitat i té validesa indefinida. L’altra fase, específica i anomenada fase d’admissió, és de caràcter voluntari i té com a finalitat calcular una nota d’admissió per a cada títol de grau concret de cada universitat. Aquesta prova voluntària serveix per establir la nota de tall si l’oferta de places és inferior a la demanda en l’opció escollida.

La fase d’accés consta de cinc exercicis: Llengua castellana i literatura, Llengua catalana i literatura, Llengua estrangera, Història i Història de la Filosofia, i una matèria comuna d’opció a escollir entre Anàlisi musical, Arts escèniques, Ciències generals, Dibuix artístic, Llengua i cultura llatines, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Pel que fa a la fase d’admissió, cada estudiant pot examinar-se d’un màxim de tres matèries de modalitat de batxillerat. Cada matèria serà qualificada per separat i cal obtenir una nota igual o superior a 5 per aprovar. Les notes tenen validesa per als dos cursos acadèmics següents. Com que aquest any s’han incorporat quatre noves assignatures (Cor i tècnica vocal, Dibuix tècnic aplicat a les arts plàstiques i el disseny, Moviments culturals i artístics i Tècniques d’expressió graficoplàstica) i ja s’arriba a les 35, sense augmentar les franges horàries, la probabilitat d’exàmens coincidents augmenta.

Per superar la prova d’accés a la universitat s’ha d’obtenir una nota igual o superior a 5 com a resultat de la mitjana ponderada del 60% de la nota mitjana de batxillerat i el 40% de la qualificació de la fase general de les PAU, sempre que aquesta última sigui superior a 4. Tots aquells estudiants que obtinguin una qualificació igual o superior a 9 punts en la fase general de les PAU rebran una distinció de la Generalitat de Catalunya.

Consulta de notes el 25 de juny

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves per internet al Portal d’Accés a la Universitat de la Generalitat el dia 25 de juny i la preinscripció universitària es mantindrà oberta fins el 30 de juny. Pel que fa als estudiants que volen accedir als graus en Educació Infantil i en Educació Primària de totes les universitats, públiques i privades, del sistema universitari català, han d’haver superat la prova d’aptitud personal (PAP), de la que hi haurà una convocatòria extraordinària el 16 de juliol, que té el període de matriculació entre el 12 i el 20 de juny.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies